pridané: 19.03.2019

Naši študenti v odbore Mechanik strojov a zariadení nemajú problém pohybovať sa vo svete dospelých, pretože pravidelne majú odborný výcvik v prevádzke, kde beží ozajstná výroba, ich vzdelávanie je reálnou prácou. Preto je samozrejmé, že s našimi majstrami chodia aj na exkurzie do iných firiem. Zmyslom je, aby videli, že to, čo ich na SOŠP v Liptovskom Mikuláši učia, je realita, ktorú v strojárskych firmách vyžadujú. Vo februári 2019 boli na exkurzii v dodávateľskej firme Masam, s.r.o. Vráble.

„Do spoločnosti MASAM sme vycestovali zavčasu  ráno z Esoxu. Pri príchode na miesto nás privítalo už príjemne podnebie nitrianskeho regiónu. Kým u nás pod Tatrami bolo veľa  snehu a mráz,  vo Vrábľoch sa zelenala všade naokolo tráva. Mimoriadne nás prekvapilo veľmi pekne upravene vonkajšie prostredie spoločnosti  MASAM a príjemný jarný vzduch.

 

Privítal a počas celého priebehu exkurzie nás sprevádzal Ing. Rudolf Zaujec, PhD.  Hneď od začiatku to bolo priateľské stretnutie (čo je dôkazom, že je dobré udržiavať  kvalitné  pracovno-partnerské  vzťahy). Návšteva bola rozdelená na dve časti.

 

Prvá časť:  v zasadačke bolo predstavenie spoločnosti,  zoznámenie sa s históriou, prítomnosťou a cieľmi do budúcnosti . V prvej časti sme sa tiež dozvedeli, že firma Masam je výhradne slovenská firma, ktorá sa rokmi rozširuje a dnes má viac divízií a veľké obchodné oddelenie.

 

Druhá časť  bola realizovaná návštevou  jednotlivých výrobných úsekov - divízií - divízia výroby a ostrenia rezného náradia a druhá - divízia trieskového obrábania, nástrojáreň.

Po oboznámení sa s výrobnými procesmi, od zadania požiadavky zákazníka až po jeho prevzatie sme  mali možnosť  nahliadnuť do jednotlivých pracovísk počnúc riaditeľským stolom, celý výrobný, skúšobný, montážny proces, tiež kontrolný proces až po expedovanie a predaj .  Zaujali nás veľké portálové CNC obrábacie stroje na obrábanie foriem veľkých rozmerov, ale aj moderné vybavenie pracovísk pre obrábanie a samokontrolu aj  efektívne riadenie výroby. Všimli sme si , že vo výrobe je nízky vekový priemer pracovníkov  a  jednotlivé stroje obsluhovali mladí odborníci pod dohľadom skúsených majstrov.

Na záver najviac nás zaujala výroba a brúsenie nástrojov. Nachádzala  sa priamo vo výrobe aj naša zákazka – obnovenie ostria našich nástrojov, s ktorými pracujeme v prevádzke trieskového obrábania. Videli sme, že kvalitne brúsia a starostlivo narábajú s našimi nástrojmi. Návštevu sme ukončili chutným obedom v spoločnosti.“ – P. Greš, zo záznamu z exkurzie

 

S. Tekeľová, M. Vlha -