pridané: 20.01.2023

Slovenská živnostenská komora pomáha pri vzdelávaní našich stredoškolákov

Koncom novembra 2022 organizovala SŽK v Žiline v priestoroch hotela Družba v Jasnej vynikajúci seminár na podporu odborného vzdelávania na Slovensku.

Účastníkmi boli zástupcovia SOŠ, ŠIOV, zamestnávatelia, organizácie spolupracujúce pri odbornom vzdelávaní a iní. Systém duálneho vzdelávania je alternatívou učňovského vzdelávania a priemysloviek. Žiakom je venovaná na odbornom výcviku u zamestnávateľa väčšia pozornosť a tak aj ich odborné vzdelávanie je kvalitnejšie / až 85% žiakov SDV sa dokáže vo vyštudovanom odbore uplatniť/. Pomer teórie a praxe je 50 % : 50 %. (Pre zaujímavosť - v Rakúsku je pomer teórie a praxe 20 : 80 !!) Počet žiakov v duále aktuálne dosahuje počet 8.580 a absolventov SDV je 6.500. Za sedem rokov existencie duálu je to celkom slušný výsledok na konzervatívnom Slovensku.

Pán M. Kuzma zo ŠIOV ukázal mnohé vylepšenia a úpravy v zákonoch a odporúčaniach SDV, ale najzaujímavejšie informácie sa týkali pomoci rodičom a žiakom ZŠ pri výbere štúdia na stredných školách v Talentcentrách v Nitre či Trnave (kariérové poradenstvo – reálne). Alebo spomenul Nadpodnikové vzdelávacie centrá – Duálna akadémia a DSA Nitra – regionálne tréningové centrá pre polytechnické vzdelávanie.

Pozn: Máme na Slovensku možnosti kvalitne učiť, len potrebujeme mať aktuálne relevantné informácie od zástupcov našich zákonodarcov :D.

Predstavila sa aj firma WOOS vyvíjajúca aplikácie, ktoré je možné zaradiť do výuky. Je to pre žiakov veľmi zaujímavá forma učenia a pre učiteľa – efektívna pomôcka. Prezentácia rozšírenej reality je cesta k lepšiemu a efektívnejšiemu vzdelávaniu na SŠ.

Naša firma Esox, spol. s.r.o. bola pozvaná za zamestnávateľov, ktorí sú aktívni a efektívne učia od začiatku uvedenia SDV do praxe, od roku 2016. Skúsenosti a reálny stav priblížila S. Tekeľová, odborný garant duálu. Prezentácia sa stretla s veľkým ohlasom a na aktívnu spoluprácu so spoločnosťou sa prihlásili viacerí riaditelia SŠ, ktorí sú v regióne. Máme možnosť osloviť väčšiu časť mladých šikovných Liptákov. Nuž, možností zlepšovať sa je dosť, treba ich riadne využiť.

              

Ing. Simona Tekeľová, PhD., garant duálneho vzdelávania